Barion Pixel

A festők egyik legjobb barátja az ecset. De iszonyú bosszankodás forrása is tud lenni, ha nem megfelelő ecseteket választunk az alkotáshoz. Ebben a cikkben adok néhány szempontot és mesélek néhány érdekességet az ecsetekről, ami megkönnyíthet a beszerzést, ha eljött az ideje, hogy fess.

Persze a téma hatalmas, a tudásom véges, de van amiket már kitapasztaltam, illetve számos szakirodalmat elolvastam, így összefoglalom neked a legfontosabbakat.

Ha általános óta nem voltál ecsettulajdonos, akkor bőven elegendő lesz kezdetnek mondjuk 3 darab ecset. Ahogy fejlődsz, formálódik a technikád, bővül a használt festékek típusa otthon, értelemszerűen növekszik az ecseteid száma is. Ez sem olcsó dolog persze, de nem is kell feltétlenül csúcskategóriás cuccokat beszerezni, azokat érdemes karácsonyra és szülinapra kérni a családtól.

Számolni kell még a használatból eredő kopással, elhasználódással is, persze a megfelelő karbantartás és helyes ecsetkezelés igencsak lelassítja a folyamatot.

Az ecset részei

Ez talán száraznak tűnhet, ezért csak gyorsan idepötyögöm, hogy van a sörte/szőr rész, ez a leginkább izgalmas nekünk, ezt ki is fogom majd fejteni, aztán jön a hüvely, többnyire fémből. Ezt a fából, műanyagból, bambuszból vagy nádból készült nyélre az ún. krimpelés rögzíti.

Méretezés

Sajnos az ecsetek méretezésére nincs szabvány, gyártótól függ milyen mérettel látja el az ecseteket, de általánosságban tudható, hogy 0-tól indul felfelé a számozás, 25-ig tart és van mínusz tartomány is, itt nulákkal, vagy szám/nullával jelölnek. Rendes webáruházak feltüntetik a metrikus méretet is az egyes daraboknál. Én szeretem legalább egyszer élőben is megtekinteni a kínálatot és úgy válaszom ki az ideális vélt darabot.

Figyelem! Nem szabad tapizni a boltban, nem véletlenül háklisak az eladók, a kezünk mindig zsíros egy picit, a sörték elhajolhatnak, szóval számos lehetőség van az értékcsükkentésre fizetés előtt. Szállítani is érdemes kézben, van merev tartóban őket.

Ja és a nyél! Itt is vannak méretkülönbségek, kb. 20 cm a választóvonal hosszú és rövid között. Meg vannak az extrém típusok, mondjuk egy utazószett darabja, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

A sörte

Na ez az, ami igazán fontos jelen írásban és használat közben is erre fogsz legtöbbször figyeni.

Induljunk ki abból, hogy vannak a természetes szőrből készült ecsetek és vannak a szintetikusak. Ettől is nagyban függenek az ecsetek legfontosabb tulajdonságai, miszerint mennyi vizet vesznek fel, mennyit tartanak meg és milyen a fej formája és mennyire rugalmasak a szálak. Persze az ára és a tartóssága is fontos szempont.

A legkönnyebben úgy indulhatunk el a Nagy ecsetválasztó körútra, ha először eldöntjük, hogy mivel aarunk festeni. Más ecsetet kell ugyanis használnunk ha akvarellel, akrillal vagy olajjal akarunk dolgozni.

Persze a festés típusa szerint is választhatunk, hogy milyen nyomot szeretnénk, ha hagyna a papíron, vásznon, akármin. Például vannak a betűíró ecsetek, a macskanyelv ecsetek, a kontúrozók, a vágott végűek, a legyezők, de van kerek, lapos, hegyes csokoládék, ööö… vagyis ecsetek.

Ecsettörténelem és egyéb érdekességek

Kezdetben csak állati szőrből készültek az ecsetek és ma is létező műfaj és a szintetikus ecsetek sem a természetes szőrűek olcsóbb változatai, hanem egyenértékű konkurensek.

Van egy adag félrefordítás és történeti anomália ami a szőrzetféléket illeti, így csak említés szinten írok ezekről. A legtutibb ecsetek a hideg éghajlaton, vadon élő állatok farkáról és hasáról szedett szőrökből készülnek. A nyest, a görény és a coboly számíthat előkelő helyre ebben a műfajban.  A legjobban elkészített ecsetek szőre a hegyrészen sötét és a hüvely felé világosabb. Keressük a Kolinsky elnevezést, ha ilyesmire vágyunk és meg tudjuk fizetni.

A mongúz, a borz, a mókus is féltheti a bundáját (nem tudom hogyan készülnek az ecsetek, etikai vegaként nem szívesen gondolok erre). És akkor itt is van csomó választék, kék mókus, kanadai vagy kazán, mind-mind más típusú ecsetkészítésre alkalmas szőrzettel.

És itt szólok, kapaszkodj meg, létezik az ökör fülszőréből ksézült ecset is. Kevésbé különleges, de vannak kecske- és juhszőr ecset, disznósörte, póniszőr, teveszőr ecsetek is.

Tényleg beszéljünk az ecsetválasztásról

Ahogy már írtam, technikához és festékhez kell ecsetet választanunk, ellenkező esetben elveszti ecsetünk a jó tulajdonságait és például olajba mártva az akverell ecsetünk nem fog szépen dolgozni többet vízzel.

Ha akvarellezünk, akkor érdemes természetes szőrből készült ecsetet választani, mert a szintetikusak általában kevesebb vizet vesznek fel. Persze léteznek olyan műszőrök, amik jobbak, mint egy-egy gynegébb minőségű természetes, de alapszabályként a fent említettet jegyezzük fel.

Az akril festékeknek magas a pH-juk és a lúgosság károsítja a természetes szálakat, ide lesz kiváló a szintetikus ecset. Hogy puha nylon, vagy tömörebb poliészter ecsetet használunk a festési technikától és az akril típusától függ.

Olajfestéshez jó mindkét alaptípus, a sörteecsetek kifejezetten kiválóak ehhez a festékehez, a finomabb részletekhez pedig mondjuk valami puhább szintetikust keressünk.

(Ecset)gyakorlat teszi a mestert

Ez egy rendkívül rövid ízelítő volt csak az ecsetekről, arra biztatlak, hogy tapasztald ki saját eszközeidet és kísérletezz új technikákkal, anyagokkal. Kérdezz a boltokban az eladóktól, keress meg más művészeket tanácsért, hiszen a festés és úgy általában az önkifejezés ezen formája egy élethosszis tartó tanulás és fejlődés. Minél többet gyakorlsz és kísérletezel, annál közelebb kerülsz a saját stílusodhoz és ezen keresztül önmagadhoz, ami az egyik fő célunk a földi életünkben.

Ha kedvet kaptál az alkotásra és iránymutatással szeretnéd kipróbálni magad, akkor ajánlom szeretettel videós mandalafestő vidómat, amiben végigvezetlek lépésről lépésre egy csodás mandala kidolgozásának menetén.

A hozzátartozó, de külön megvásárolható alkotócsomagban pedig minden szükséges eszközt, anyagot és persze ecsetet is megtalálsz egy tökéletes és békés kreatív naphoz.

Ezenkívül szeretettel várlak mandalafestő műhelyeimen, ahol élőben és személyesen segítelek az önkifejezésben egy mandala megfestésén keresztül.

Minden alkotásunk egy darabka önmagunkból, örömteli felfedezésket és kísérletezéseket kívánok!

Oszd meg másokkal is:

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ne maradj le az újdonságokról, kedvezményekről, és szezonális ajánlatokról! Ígérem, mindenről értesülni fogsz!

Válogatás a boltból

További bejegyzések

mandalafestés mint meditáció

Mandalafestés, a békés élet lehetősége

A mandala egy kör alakú geometriai mintázat, amely számos kultúrában és vallásban jelentős szereppel bír. A mandalák festése és alkotása évszázadok óta jelen van különböző

Az ecsetválasztásról

Az ecsetválasztás

A festők egyik legjobb barátja az ecset. De iszonyú bosszankodás forrása is tud lenni, ha nem megfelelő ecseteket választunk az alkotáshoz. Ebben a cikkben adok