Barion Pixel

Otthontermetésnél, vagy felújításnál legtöbbünkben felmerül, hogy milyen színeket válasszunk a lakáunkban. Befolyásolhat minket az aktuális divat is, de az egyéni preferenciáink is meghatározzák a színválasztásunkat. Nézzünk néhány megfontolandó dolgot otthonunk csinosítgatásához!

A színek hatással vannak a lelkünkre

Ezzel talán kevesen vitatkoznak majd, hiszen mindenkinek van kedvenc színe és belépve egy helyiségbe rögtön érezzük a hangulatunk változását, attól függően, hogy milyen színek dominálnak.

Hiszen a színek nemcsak a szemünket gyönyörködtetik, hanem a lelkünkre is hatnak és egészen komolyan befolyásolják a hangulatunkat, ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen színeket választunk a lakás különböző helyiségeibe.

Azt is érdemes figyelembe venii, hogy az otthona színeivel is kifejezi az ember a saját személyiségét.

Lássunk néhány alapvetést, hogy otthonod a testeden túl a lelkedet is kényeztesse!

A lakberendezés szerencsekereke, a színkör

Ha bizonytalan vagy a színválasztásban, érdemes beszerezned egy színkört, ami a lakberendezés elengedhetetlen kelléke. A kör 12 színt tartalmaz, 3 elsődleges, 3 másodlagos, valamint 6 harmadlagos árnyalattal.

Elsődleges színek a piros, a kék és a sárga. Ezek nem keverhetők ki más színekből, de kellenek ahhoz, hogy más színeket is ki lehessen keverni. Felhasználásukkal letisztult, de drámai enteriőr alakítható ki: feketével és fehérrel kiegészítve nem véletlenül emlékezetesek a pop art és a modern lakások.

Forrás: Pinterest

Másodlagos színek a narancssárga, a zöld és a bíbor. Ezeket az elsődleges színekből kapjuk. Segítségükkel visszafogottabb hatás érhető el: lehetséges, hogy egy hálószobában túl élénk lenne a piros szín, de a narancssárga már jóval barátságosabb hatást kelt.

Forrás: Pinterest

Harmadlagos színek a sárga-narancssárga, a piros-narancssárga, a piros-bíbor, a kék-zöld és a sárga-zöld. Az elsődleges és másodlagos színek összekeverésével érhetők el. Leginkább a szoba színsémáját fogják össze és kiegészítőkön keresztül hidalják át a hangsúlyosabb árnyalatok közti szakadékot.

Mik azok a semleges színek?

Ha kiválasztottad a megfelelő színeket a fent felsoroltakból, ezután már szabadon alakíthatod őket. Ehhez pedig semleges színekre lesz szükséged: a fehérre, a szürkére és a feketére. A fehér szín hozzáadásával világosíthatjuk, feketével tompíthatjuk a kiválasztott színt, míg szürkével árnyalhatjuk. Persze a kreativitásnak itt is hatalmas szerepe van, hiszen itt már a berendezéssel is érdemes játszani: sokszor az hozza a harmónikus megoldást, ha a szoba alaptónusát semleges színű bútorokkal töröd meg.

Forrás: Pinterest

Hogyan használd a színkört, azaz a színsémák hatalma

A színsémák segítenek téged abban, hogy minden apró részlet kiegészítse egymást és hogy elkerüld a kaotikus hatást, ami könnyen létrejöhet, ha túl sok, vagy nem összeillő színeket válogatunk ki.

Forrás: Pinterest

A legegyszerűbb választás a komplementer színséma. Annyi a dolgunk, hogy két olyan színt válasszunk a színkörről, amik pont az ellentétes oldalon helyezkednek el. Harosogó, villogó színpárosításnak is nevezik őket, ha egymás mellé teszel két ilyen színt, rögtön megérted miért. Amint ketten maradnak, megkezdik vibrálásukat, felerősítik egymás izzását. Ezért tanácsos kevés, de annál hangsúlyosabb elemet beszerezni ezekből. Jól kijönnek a semleges színekkel is.

A megosztott komplementer, azaz a szomszédos kiegészítők biztonságosabb választás, ha tartasz a túlságosan élénk színektől. Annyi a dolgod, hogy válassz ki egy színt a színkörben – ez lesz a domináns szín és a szemközti színt váltsd fel a két mellette lévővel. Így három színnel dolgozhatsz, amiből kettő egymáshoz közel eső árnyalat.

Az analóg színséma a színkör három, egymás mellett elhelyezkedő színét jelöli. A három szín nem egymás ellentétei, ezért harmonikus és természetes hangulatot árasztanak. A megfelelő arányok persze itt is fontosak.

A háromszög séma alkalmazásával merész és játékos végeredményre tehetsz szert otthonod kialakításánál. Ha vidám, bohém, extrovertált a személyiséged, szinte biztosan örömmel választasz ilyen színeket a tereid mgformálásához.

A négyzetes színkombináció akkor működik a legjobban, ha egyetlen színnek szentelsz kiemelt figyelmet a négy árnyalat közül. De az is oké, ha kettő emelsz ki közülük, a lényeg az egyensúly megtalálása a falak színe éa a bútorok között.

Fehéren, feketén – semleges színek között

Töretlen sikere van a fehér falak közt élésnek is, ez az az örökzöld, amit bármikor, bárhol használhatunk. Gondoljunk csak a skandináv stílusokra, vagy a görög házikókra a tengerparton, a fehérrel nem nyúlhatunk nagyon mellé, akár a benti enteriőrt tervezzük épp, akár a külső homlokzaton gondolkodunk.

Ha a fehér színre, mint domináns színre esik a választásunk, a kiegészítőkkel és a bútorokkal fogunk operálni a lakás hangulatát illetően. Fontos itt is szem előtt tartanunk az örök alapvetést: a kevesebb néha több. Bár vannak otthonok, ahol jól megválasztott tárgyakkal árasztják el a teret és mégsincs nyugtalanító hatása, de kellő tapasztalat és stílusérzék hiányában vékony jégen járunk, ha erre az útra lépünk.

A csupasz falak megtörésének legjobb módja, ha képekkel díszítjük. Elég lehet néhány összeillő poszter is, de választhatjuk a több, kisebb kép elhelyezését is. Ha figyelünk itt is a színek harmóniáira, akkor a lehető legegyszerűbben lehet egyedi és kifejező otthonunk.

Gyerekszoba Art by Mantina képekkel díszítve.
Nézz szét a webshopban, ahol számtalan különleges képet találsz otthonod díszítéséhez, de lehetőséged van teljesen egyedi grafikát is rendelni, ami garantáltan nem lesz más otthonban!

Most, hogy kicsit elmélyültünk a színek birodalmában, bátran nekiveselkedhetsz otthonod átalakításának vagy megtervezésének. Ne feledd, a hangulatot te teremted, én pedig segítek a megfelelő képek elkészítésben hozzá!

Oszd meg másokkal is:

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ne maradj le az újdonságokról, kedvezményekről, és szezonális ajánlatokról! Ígérem, mindenről értesülni fogsz!

Válogatás a boltból

További bejegyzések

mandalafestés mint meditáció

Mandalafestés, a békés élet lehetősége

A mandala egy kör alakú geometriai mintázat, amely számos kultúrában és vallásban jelentős szereppel bír. A mandalák festése és alkotása évszázadok óta jelen van különböző

Az ecsetválasztásról

Az ecsetválasztás

A festők egyik legjobb barátja az ecset. De iszonyú bosszankodás forrása is tud lenni, ha nem megfelelő ecseteket választunk az alkotáshoz. Ebben a cikkben adok