Barion Pixel

Melegítsen télen egy tányér csicseriborsó-spenót curry! 🌿🍛

csicseriborsó-spenót curry

Ahogy a hideg téli napokon kint egyre jobban szorít a fagy, a melegítő, tápláló ételek különösen jól esnek. Ha te is vágysz egy ízletes, gyorsan elkészíthető fogásra, ami tele van értékes tápanyagokkal és melengeti a tested-lelked, akkor a csicseriborsó-spenót curry a tökéletes választás!

Húsmentes (természetesen), krémes és lágy, mégis fűszeres és karakteres ízvilág.

Általános, hogy az emberek többsége a curry-t egy ételnek képzeli, indiai, fűszeres, szottyos cuccban darabok – gondoják tévesen. Nos, a curry valójában az a fűszerkeverék, mely az ételt ízésíti. Számtalan változata létezik, tájegységek vagy összetevők szerint. Ahány ház, annyi curry. Így az ételeinkkel is végtelen számú variációt alkothatunk.

Létezik persze a növény is, melyet szintén ízesítésre használunk, egy Dél-Indiában honos cserje, amelynek a levele ad extra klassz ízt az ebédnek. Itthon szárított formában találkoztam vele eddig, olyan, mint a babrlevél, csak kisebb, törékenyebb. Érdemes a rizzsel főzni, nagyon fincsi lesz vele.

Nyilván az angolok nevezték el curry-nek az indiai ízvilágot idéző fűszerek keverékét, így inkább európai, mint ázsiai cucc.

Lássuk, én mit főztem ma ebédre curry címszó alatt!

csicseriborsó-spenót curry

Mennyei ízek – egyszerű elkészítés


A legjobb, hogy ezt az ételt nem kell órákig készíteni. Egy egyszerű alaprecepttel kezdünk, megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, reszelet gyömbért gy kevés olajon. Ha van ghee a hűtőben, azon a legjobb.

Jöhetnek a darabos fűszerek, római kömény, barna mustármag. Fahéjrúd is mehet bele, azzal még semmit nem rontottak el. A porfűszereknek elég fél perc pirulás, kurkuma, és hing, azaz asafoetida, ami az aszatgyanta porított változata. Ez kihagyható, de nagyon különleges fűszer, az egyik kedvencem, lehet születik róla külön blogcikk is.

Léteznek a piros, sárga, zöld curry paszták is keleti boltokban, én nagyon szeretem őket, minden ilyen jellegű ételbe dobok egy-egy kanállal. Ha neked is van, tégy is te is!

Ha már illatoznak a fűszerek, jöhet az előzőleg beáztatott, majd szódabikarbónás vízben megfőzött csicseriborsó – meggyőződésem, hogy jobb, mint a konzerv, de nyilán én is használok olyat az egyszerűség kedvéért. Én most fagyaztott, ám levelesen hagyott spentót dobtam még bele. Természetesen frissel még jobb.

Hagyjuk összerottyanni, a víz kicsit elfő alóla, nyakon öntjük kókusztejszínnel, ha nem találod poloskaízűnek a korinadert, most jöhet bele egy maréknyi aprított, belefacsarunk egy fél citromot és meghintjük fekete sóval, ha van otthon. Ha nincs, akkor azzal ami a sótartónkban van.

Én csak basmati rizst használok, biztatlak erre titeket is, majd erről is írok külön, hogy miért. Főzzünk hozzá két jó nagy bögrényit és faljuk fel vidáman, mosolyogva ebédre, vagy vacsira akár, nem leszünk tőle agyonütve éjszaka sem.

Hüvelyesek és zöld levelesek télen: a természet ajándékai

A csicseriborsó és a spenót is nemcsak finomak, de szuperélelmiszernek is tekinthetők. A hüvelyesek, remek növényi fehérjeforrások, és segítenek a vércukorszint stabilizálásában. A spenót pedig segít feltölteni a vitaminraktárakat, miközben alacsony kalóriatartalmú, de magas tápanyagsűrűségű étel.

Szóval töltsd meg a konyhádat a fűszerek illatával, és élvezd, ahogy a meleg étel feltölt energiával!

Oszd meg másokkal is:

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ne maradj le az újdonságokról, kedvezményekről, és szezonális ajánlatokról! Ígérem, mindenről értesülni fogsz!

Válogatás a boltból

További bejegyzések