Barion Pixel

Szinte mindenki ismeri a mandala kifejezést, mégis kevesen tudnák elmondani, hogy mi is az valójában. Évek óta olvasok, kutatok a témában, így most megpróbálok egy áttekintést adni ezekről a szemkápráztató csodákról.

A mandala számos kultúrában jelen van. Elnevezése szanszkrit eredetű és kört, korongot, középpontot jelent. A belső egyensúly és életöröm megteremtését segíti, legyen szó szemlélésről, vagy készítésről. A meditáció eszközeként alkalmas spirituális fejlődésre, de gyakran használjuk tér harmonizálásra, és igen jelentős művészetterápiás eszköz. Ezenkívül segíti a koncentrációt, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellmet és lecsendesíti az érzelmeket.

Ha mandalával foglalkozunk, egy tökéletes formával van dolgunk. Ha teljesen átadjuk magunkat neki, akkor az ki fog hatni a saját tökéletességünkre is. Hasonló ez a jógázásra: főleg itt nyugaton először a külső tökéletességre törekszünk, és ászanákkal kezdünk el gyakorlni, holott ez már a 3. lépcsője a jóga útjának. Ám a tökéletes külső tartások harmonizálják bensőnket, a tökéletes struktúra kedvezően hat ránk.

Csak pozitív dolgokat lehet a mandalákhoz kapcsolni. Feltölt erővel, kiegyensúlyozottá tesz, harmonizál, pozitív változásokat indít be az élet minden területén, lecsendesíti az elmét és az érzelmeket és segít megtalálni önmagunkhoz a helyes utat. Pozitívan befolyásolja energia rendszerünket, ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja a szervezet öngyógyító képességét.

Ma egyre több emberben jelenik meg az, az igény hogy megvalósíthassa magát, hogy tartalmasabb és boldogabb életet élhessen. A mandala egy kapu, egy átjáró, egy lehetőség, hogy tudatosabbá és szorosabbá tegyük a kapcsolatot lényünk forrásával.

Sok fajta mandala létezik. A hinduizmus, a buddhizmus, a kereszténység, a görög mitológia, a sámánizmus, az indián kultúra ábrázolásai a legismertebbek. Minden kultúra és civilizáció használta a kör szimbólumot.
A tibeti mandalakészítő szerzetesek homok szórásával egy időben recitálják a mantrákat, ezzel hívják meg az istenségeket a mandalába, mindegyiküket a számára kijelölt helyre. Mikor elkészült a mandala, és minden istenséget megidéztek, megtörténik a beavatási ceremónia, majd összesöprik a homok mandalát és a legközelebbi folyóba szórják.

Ha szeretnél egy általam készített mandalát, akkor válassz innen! Egyedi, személyre szabott mandalát is kérhetsz különböző méretekben. Szeretettel várom a megkeresésedet!

Oszd meg másokkal is:

Iratkozz fel hírlevelemre!

Ne maradj le az újdonságokról, kedvezményekről, és szezonális ajánlatokról! Ígérem, mindenről értesülni fogsz!

Válogatás a boltból

További bejegyzések

mandalafestés mint meditáció

Mandalafestés, a békés élet lehetősége

A mandala egy kör alakú geometriai mintázat, amely számos kultúrában és vallásban jelentős szereppel bír. A mandalák festése és alkotása évszázadok óta jelen van különböző

Az ecsetválasztásról

Az ecsetválasztás

A festők egyik legjobb barátja az ecset. De iszonyú bosszankodás forrása is tud lenni, ha nem megfelelő ecseteket választunk az alkotáshoz. Ebben a cikkben adok